Afscheid

Houten, 29 juni 2020

Beste familie, vrienden, (sport)gasten, medewerkers, leveranciers, sportbonden en collega sportondernemers,

Na 15 jaar Racket Centrum Houten komt op 1 juli aanstaande het einde voor mij als eigenaar, directeur, ondernemer, squashtrainer en sporter van en bij mijn geliefde ‘tweede huis’.

Het waren mooie en turbulente jaren met veel hoogtepunten en wat dieptepunten. Jaren die mij ontzettend veel hebben opgeleverd. Ontmoetingen met veel nieuwe mensen, levenslessen, ondernemerslessen, mensenkennis, managementvaardigheden, nieuwe sportinzichten, onderhoud- en kluservaringen, uitbreiding van mijn kennis over dranken en spijzen, communicatievaardigheden, doorzettingsvermogen en niet te vergeten mentale weerbaarheid. Kortom een enorme verrijking van mijn leven.

Graag wil ik jullie in deze ‘afscheidsbrief’ meenemen in de voor mij belangrijke afgelopen 15 jaar.


Korte geschiedenis
Einde jaren 80 werd Nico Meijer door een vriend die een sporthal in Hilversum had op het idee gebracht om een tennis- en squash centrum in Houten te beginnen. “Nico je moet een sporthal in Houten beginnen, daar is nog geen hal en Houten heeft een enorme potentie”, aldus de vriend van Nico. Dit was niet tegen dovenmansoren gezegd en op 27 november 1987 werd de eerste steen van het Racketcentrum Houten gelegd door de zoon van Nico en Carla, Nicky Meijer.

Binnen een jaar kon er buiten en binnen getennist worden op zes buitenbanen en vier binnenbanen. Squashers konden terecht op vier squashbanen. Na afloop was er gelegenheid om in de gezellige horecaruimte en op het terras een drankje en hapje te nuttigen. Tennisclub “De Vlinder” werd opgericht, later omgedoopt naar T.C. Atalanta.

Het liep storm en na drie jaar werd het centrum uitgebreid met een tweede tennishal met vier banen en twee nieuwe squashbanen. De volgende verbouwing was in 1996. Het terras werd voor een groot deel overdekt en tot een serre met grote schuifdeuren omgebouwd.

De jaren t/m 2003 kenmerkten zich door veel gezelligheid, mooie en druk bezochte toernooien met feesten, haringparty’s en palingrokerijen. Vanaf het seizoen 2003-2004 vertrok de tennisclub T.C. Atalanta naar een eigen park op de Kruisboog. Hiermee viel ook een deel van de bruisende sfeer weg. Voor de toenmalig eigenaar was dit mede de aanleiding om na te denken over zijn toekomst. Toen ik begin 2004 in contact kwam met Nico was dit het juiste moment voor hem om afscheid te willen nemen van het Racketcentrum.


De start
Als kind uit een ondernemersgezin zat het ondernemen er al vroeg in bij mij. Mijn vader zei altijd: “Wil je iets gaan doen, onderneem dan”. Zelf gaf hij het goede voorbeeld. Mijn jeugd stond voor een groot deel uit vroegtijdig zelfstandigheid ontwikkelen (dankzij mijn moeder), bezig zijn met allerlei activiteiten van het bouwen van vlotten, ontwerpen van en maken van racebanen tot ombouwen van een skelter naar een gemotoriseerde versie. En vooral heel veel sporten, van judo tot badminton, voetbal, tennis, zwemmen en squash. Na verschillende studies en diverse banen vond ik mijn draai bij het sportmerk Nike als productspecialist en accountmanager.

Vanaf 1986 geef ik squashles. Toen ik in 2004 door een leerling (Nick Moor) bij mijn toenmalige club All Inn Squash erop werd gewezen dat Racketcentrum Houten te koop stond, hoefde ik niet lang na te denken. Na een aantal bezoeken aan het Racketcentrum waarin ik veel kansen zag, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met Nico. Na een aantal verkennende gesprekken volgde de onderhandelingen, waarbij ik vakkundig advies heb gehad van mijn goede vriend Erwin ter Horst. Op 5 december 2004 was de overdracht een feit en kon het avontuur echt gaan beginnen. En wat voor avontuur…..


De eerste 2,5 jaar (2004-2007)
De beginperiode bestond voor mij uit kennismaken met de (sport)gasten, zorgen dat mijn team geïnformeerd en geïnstrueerd werd, uitzoeken van de werking van de verschillende apparaten, machines en systemen. Uiteraard werd ook de informatie over de nieuwe eigenaar gedeeld naar de gasten, op de nieuwe website en later op sociale media.

In de eerste weken draaide ik lange dagen. De Kerstdagen waren dan ook welkome en aangename verplichte rustdagen. Het jaar 2005 startte gelijk hectisch. De brand bij het Hemeltje in Volendam zorgde ervoor dat de horeca streng gecontroleerd werd op brandbare materialen. Aangezien er in de horeca veel brandgevaarlijke materialen hingen, moesten we deze acuut te verwijderen, een behoorlijk klus. Dit gaf voor mij de aanleiding voor de eerste verbouwing van de horecaruimte en receptie. Het plafond en de vloer werden vernieuwd en de sportshop kreeg een nieuwe plek.

             

De eerste twee jaar ben ik heel druk geweest om het centrum op een professionele manier vorm te geven en een gastvrij team met medewerkers te formeren. Zo langzamerhand kwam de bruisende sfeer weer terug.

In de nacht van 23 juni 2007 rond 03.00 uur werd ik gebeld door de politie met de mededeling dat het Racketcentrum in de brand stond. De grond werd onder mijn voeten weggeslagen en uiteraard ben ik er zo snel mogelijk naar toe gegaan. Bij het centrum aangekomen werd ik tegengehouden door de dienstdoende brandweercommandant die me informeerde dat de brand aanzienlijk was en een tweede ladderwagen was opgeroepen om de brand van bovenaf te kunnen blussen. Uiteindelijk kon ik rond 12.00 uur naar binnen om de schade te kunnen opnemen. Een grote ravage en heel veel brand-, roet- en waterschade. Dit was een enorme domper en dieptepunt met de nodige emotie.

        

Mijn doorzettingsvermogen werd behoorlijk op de proef gesteld en de veerkracht van het RCH team werd gelukkig zichtbaar. Met man en macht werd er gewerkt aan de wederopbouw van het Racketcentrum. Er kwam een tijdelijk horecaruimte (het Brand café) met een mobiele keuken. Hierdoor konden de Open Houtense Tennis Kampioenschappen (OHK) alsnog op de buiten tennisbanen worden gespeeld.

Van juli t/m eind september werd er hard gewerkt aan de herbouw en in de eerste week van oktober 2007 konden we weer open. Op 24 november 2007 werd het Racketcentrum feestelijk heropend door wethouder Koudijs (uiterst rechts op foto) met de medewerking van Edward van Cuilenborg en John van Lottum (van links naar rechts).

Er stond weer een mooi en modern Racketcentrum met een compleet nieuw Grand café, serre, keukens, nieuwe indoor tennis tapijtbanen en een vernieuwd en uitgebreid terras met loungebanken en heerlijke kussens (handmade by moeders). Deze herstart gaf mij extra motivatie voor de 13 mooie jaren die zouden volgen.

Na enkele jaren de buitenbanen zonder vereniging geëxploiteerd te hebben, leek het mij een goed plan om een nieuwe tennisclub op te richten. Na dit idee in de week gelegd te hebben bij verschillende tennissers hebben Coen Belderink, Jan de Jonge en ondergetekende in het voorjaar van 2007 Tennis Club Houten opgericht en ingeschreven bij de notaris.

Bestuursleden eerste uur Tennis Club Houten, van links naar rechts: Karin Baas, Astrid Portier, Ria Stoffer, Ruben Wegman (trainer), Cor de Rooij en oprichters Jan de Jonge, Coen Belderink en Marijn Koot (maakte de foto 🙂.

Er werd een mooi geboortefeest georganiseerd. Tennis Club Houten was een feit en Houten was een derde tennisclub rijker. Coen en Jan hebben jaren goed werk verricht als voorzitter en secretaris. Enkele jaren geleden werden Coen en Jan geëerd en in het zonnetje gezet met een erelidmaatschap en werden respectievelijk buitenbaan 1 en 2 omgedoopt naar de Coen Belderink en de Jan de Jonge baan. Een mooi gebaar van het toenmalige bestuur en geheel verdiend.

                       


De opbouw en professionalisering (2007-2019)
In de jaren na de brand is er met man en macht gewerkt om het centrum weer te laten bruisen, groeien en financieel gezond te maken. Zonder de medewerkers in mijn teams had ik dit nooit kunnen bereiken.

Op squashgebied werden lessen, competitietrainingen, competities en toernooien georganiseerd. Voor zowel de beginnende squasher als de wedstrijdspeler waren er volop activiteiten. In de hoogtijdagen speelde het RCH met 8 teams (2 dames-, 5 herenteams en een jeugdteam) mee in de landelijk Squash Bond Nederland competitie. Het eerste herenteam speelde op het een na hoogste niveau met Nederlands kampioene Milou van der Heijden in de gelederen.

Op de gezellige squash competitieavonden kijk ik met een goed gevoel terug. Er zijn mooie vriendschappen ontstaan. Naast het kunnen genieten van leuke en spannende wedstrijden, hebben de squashers ook altijd de ‘derde helft’ kunnen waarderen in onze sfeervolle horeca. De clubkampioenschappen waren altijd goede feestjes met verschillende dames- en heren clubkampioenen die gekroond werden met de titel ‘squash Queen en squash King’ van het jaar. Ook de meest ontwikkelde speler en de pechvogel van het jaar werden niet vergeten bij prijsuitreikingen.

Ook bij de grootste sport van het RCH, tennis, waren er mooie ontwikkelingen. Het aantal recreatieve tennissers groeide zowel op de binnen- als buitenbanen. De wekelijkse dames- en herencompetitie op de dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag, georganiseerd door Balance Tennis Academy, waren een groot succes met veel gezelligheid na afloop. Het Nationaal Ranglijst Toernooi (NRT) was een hoogtepunt, evenals de jaarlijkse Open Houtense Tennis Kampioenschappen.

Speciale vermelding verdient het jaarlijkse tennistoernooi voor verstandelijk beperkte mensen, georganiseerd door de vrijwilligers  Stichting Pole Position onder bezielende leiding van Wilco van Gelder, medewerkers van de KNLTB en tennistoppers Robin Haase en Thiemo de Bakker. Een heerlijk evenement met heel veel dankbare en blije sporters.

Met de organisatie van Houten & Co organiseerde het RCH de wekelijkse badmintonuren onder leiding van Hanneke Looijen en de Bowls onder leiding van Chris Gaasbeek. RCH was het centrum van alle racketsporten en dus werden er ook Racketlons georganiseerd (4 racketsporten: tafeltennis, badminton, squash en tennis tegen dezelfde tegenstander). Thijs Ronhaar verzorgde instuiven voor de startende Racketlonnners en ook de prestatieve spelers kwamen aan hun trekken door onze organisatie van de Nederlandse Kampioenschappen Racketlon.

Racket Centrum Houten was ook voor de sportbonden een vaste en welkome plek. Squash Bond Nederland (SBN) organiseerde regelmatig haar ALV, opleidingsbijeenkomsten, clinics met Nederlands teamspelers en verschillende toernooien bij ons. Ook de Nederlandse Padel Bond (NPB) organiseerde haar ALV’s, vergaderingen en opleidingen bij het RCH. In 2006 startte het RCH een jarenlange samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Tennis Bond (KNLTB) voor de tennisleraren (A-opleiding), examens, voorspeeldagen en jeugdselectiedagen.

Naast al deze activiteiten verzorgden we ook sportevenementen voor bedrijven die hun medewerkers trakteerden op een combinatie van racketsport(en), een clinic en een drankje en hapje. Met plezier kijk ik terug op het organiseren van wijn- en bierproeverijen, pubquizen, baristatrainingen, barbecues en verjaardagsfeesten. En natuurlijk het jaarlijkse Fladderfeest voor alle vrijwillige begeleiders, altijd een groot succes. De hapjes, buffetten en ‘walking dinners’ werden jarenlang door onze vaste cateraar Food ’N Mood met veel smaak en passie verzorgd.

De tennismarkt is helaas al jaren aan het teruglopen. Mede daardoor besloot ik in het voorjaar van 2016 padelbanen te bouwen. Padel, in Zuid-Amerikaanse landen en Spanje een ware rage, kreeg langzamerhand voeten aan de grond in Nederland. Met een proefbaan padelbaan op tennisbaan 3 zijn we een paar maanden gaan testen. We waren er snel uit dat Padel weleens de nieuwe (racket)sport van Nederland zou kunnen gaan worden en ik besloot de sprong in het diepe te wagen. Op 21 mei 2017 werd de opening van de eerste padelbanen in Houten verricht door de wethouder van sport Kees van Dalen. Padel was vanaf dag 1 een groot succes bij het RCH. Er werden al snel lessen, trainingen, clinics, instuiven, Friday Night Padels, opleidingen, competities en toernooien georganiseerd. Na twee jaar had het RCH maar liefst 12 competitieteams en een jeugdteam in de NPB competitie, mede door de drijvende kracht van Ewan Watson, die zijn ziel en zaligheid in de deze mooie sport heeft gestopt.

De afgelopen 15 jaar stonden verschillende RCH medewerkersteams klaar om onze gasten te voorzien van een verfrissend sportdrankje, biertje of wijntje met een lekker borrelhapje of een smaakvolle maaltijd. Altijd gastvrij en open voor een praatje. Op mijn beurt heb ik geprobeerd om de medewerkers een fijne werksfeer te bieden en mogelijkheden te geven om zichzelf te ontwikkelen. Tevreden medewerkers maken tevreden klanten. Het is heel fijn om te ervaren dat de medewerkers hier ook zo over denken. Vorige week ben ik aangenaam verrast met een leuk filmpje, gemaakt door een aantal (oud)medewerkers om mij te bedanken voor de mooie jaren.

Teamuitje bij de Boerinn

De laatste jaren zijn behoorlijk zwaar zijn geweest, onder andere door een teruglopende tennis- en squashmarkt en een veranderde arbeidsmarkt. Ik was dag en nacht aan het werk en merkte dat ik begon te verlangen naar wat meer rust.

In de afgelopen jaren ben ik diverse keren benaderd door projectontwikkelaars die het Racket Centrum Houten wilden kopen ten behoeve van woningbouw. In eerste instantie heb ik deze afgehouden, aangezien ik nog plannen had om te investeren in het centrum. Het gebied ‘De Molenzoom’ werd in de visie van de gemeente Houten aangewezen als voorkeursgebied voor transformatie naar woningen. Hiermee werd duidelijk dat de toekomst voor het Racket Centrum Houten niet op huidige locatie zou zijn en de beoogde investeringen bedrijfseconomisch niet verantwoord zouden zijn.

Na veel wikken en wegen ben ik uiteindelijk toch met een projectontwikkelaar in zee gegaan. Het was uiteraard geen makkelijke beslissing, ik realiseerde me dat niet alleen ik mijn tweede thuis zou kwijtraken, maar dat dit ook gold voor alle klanten en mijn medewerkers.

In december 2019 werd de verkoop definitief en begon voor mij de afsluiting van 15 hele mooie jaren Racket Centrum Houten. Een leerzame, inspirerende, sportieve, gezellige, smaakvolle, sociale en soms zware ervaring maar altijd met een positieve blik vooruit gericht. Het is zeker niet gemakkelijk om na 15 jaar te stoppen, ook als ik denk aan de vele uren ziel en zaligheid die ik erin gestopt heb.


Het boek sluit… (2020)
Het laatste half jaar was niet de meeste leuke periode. Naast een paar vervelende reacties (gelukkig op één hand te tellen) heb ik vooral veel lieve en hartverwarmende reacties ontvangen, uit verwachte en onverwachte hoek. Dat heb ik als enorme steun ervaren, dank daarvoor aan de mensen die het betreft.

Ik ben er trots op dat ik de afgelopen 15 jaar een sportcentrum heb gecreëerd dat in Houten en omstreken bekend stond als een gezellig, professioneel Racketcentrum waar de gast met open armen ontvangen werd. Natuurlijk zal ik het bruisende centrum en de mensen die ik achterlaat zeker gaan missen. Maar ik kijk met een goed gevoel terug en het biedt voor mij weer nieuwe mogelijkheden. “Aan alle mooie dingen komt een einde”, zeggen veel mensen. Ik wil daar aan toevoegen dat je mooie dingen moeten koesteren en dat elke einde weer ruimte geeft voor nieuwe mooie dingen.

Gedurende 15 jaar als eigenaar van RCH heb ik veel lieve, inspirerende mensen mogen ontmoeten. Helaas kan ik niet iedereen persoonlijk bedanken. Het idee was om op zaterdag 30 mei een mooi afscheid te organiseren met en voor familie, vrienden, alle (oud) RCH medewerkers, sporters/gasten, leveranciers en iedereen die betrokken was bij het RCH. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten en zullen jullie het moeten doen met  deze afscheidsbrief.

Hierbij wil ik iedereen hartelijk bedanken voor de mooie jaren. Ik hoop dat jullie met heel veel leuke herinneringen terug zullen denken aan het Racket Centrum Houten. Ik wil nog een paar mensen persoonlijk bedanken, die een grote rol in mijn leven spelen en belangrijk zijn geweest in de support voor mij.

Allereerst mijn vriendin Mathilde, altijd mijn steun en toeverlaat in goede en slechte tijden. Het is zeker niet gemakkelijk om samen te leven met een partner die zoveel uren aan zijn bedrijf besteedt. Niet alleen als partner, maar ook als adviseur is zij zeer belangrijk voor mij geweest.

En niet te vergeten mijn goede vriend Erwin ter Horst. Vriend, collega ondernemer, deskundig adviseur, luisterend oor, relativerende steun, medesquasher/sporter en drinkbroeder. De hulp, steun en advies voor de start, bij de start en gedurende de afgelopen 15 jaar waren voor mij onmisbaar.

Tenslotte wens ik iedereen nog veel gezondheid en sportplezier toe.

We’ll meet again!

Marijn Koot