Squash spelregels

Let of stroke? Uit of in? Op deze pagina vind je een handig overzicht met de squash spelregels. Handig voor als je precies wil weten hoe het zit.

De baan

De squashbaan is 6,40 meter breed en 9,75 meter lang.

Squash spelregels - squashbaan

De baan is omgeven door muren. In de meeste gevallen is de achtermuur een glazen wand.

Lijnen

De bovenste lijn op de muur is de uitlijn. Als je de bal boven deze lijn slaat, dan is de bal uit. De middelste lijn op de voormuur is de servicelijn, wanneer je serveert moet je de bal hierboven slaan. Het onderste gedeelte op de voormuur, wordt de tin genoemd. Tijdens het spelen moet je zorgen dat de bal boven de tin op de voormuur komt. Als je de bal op de tin slaat, dan is de bal uit. Meestal is de tin gemaakt van een ander materiaal, waardoor je goed hoort wanneer de bal de tin raakt. Op de vloer zie je aan de achterkant van de baan de half court line, samen met de dwarslijn halverwege het veld verdelen deze lijnen het linker- en rechter servicevak. De kleine vakken in de beide servicevakken heten de linker- en rechter servicebox. Tijdens het serveren moet je met minimaal één voet in de servicebox staan.

Puntentelling

In een squashwedstrijd speel je over het algemeen ‘best-of-five’. Met andere woorden: degene die het eerst drie games heeft gewonnen, wint de partij. Een squashgame speel je ‘point-per-rally’, dat wil zeggen: elk punt dat je maakt is ook een punt op het scorebord. Je hoeft daarvoor niet aan service te zijn. Je wint een game wanneer je 11 punten hebt, waarbij het verschil minimaal 2 punten moet zijn.

Je begint een wedstrijd door te loten wie de eerste servicebeurt heeft. Dat gebeurt over het algemeen door het racket verticaal rond te draaien, als een tol. Je spreekt dan van te voren af wie bij welk resultaat begint met serveren. Je scoort een punt wanneer de tegenstander een bal uit slaat of de bal meer dan één keer heeft gestuiterd op de vloer. Scoor je een punt terwijl je niet bent begonnen met serveren? Dan mag jij serveren. Je mag dan kiezen vanaf welke kant je gaat serveren. Scoor je een punt terwijl je was begonnen met serveren? Dan wissel je van kant.

Serveren

Bij het serveren moet de bal als eerst de voormuur raken boven de servicelijn en landen in het servicevak van de tegenstander. Je moet tijdens het serveren met minimaal één voet in de servicebox staan. Voordat de bal de vloer van het servicevak van de tegenstander raakt mag de bal de muur of achterwand raken.

Rally’s

Je scoort een punt wanneer je tegenstander een bal uitslaat, op de tin slaat, op de boven- of tinlijn of wanneer de bal meer dan één keer op de vloer stuitert.

Terugslaan

Wanneer je de balt terugslaat mag de bal mag zo vaak de achterwand of zijwand raken als mogelijk, als de bal maar niet op de grond komt voordat de voormuur is geraakt. Wanneer je de bal via de zijmuur speelt heet dit een boast. De bal hoeft niet op de vloer te stuiteren voordat je hem terugslaat. Wanneer je de bal in een keer, zonder te stuiteren, terugslaat heet dit een volley.

Wereldkampioen Nick Matthew geeft tips over een goede volley

Let, stroke, turning & no let

Om ongevallen te voorkomen zijn er duidelijke spelregels opgesteld om de veiligheid voor beide spelers te waarborgen.

Let

Wanneer je tegenstander net buiten de driehoek staat tussen jou en de voormuur. De tegenstander belemmert jouw slag niet, maar je bent toch niet helemaal zeker over de veiligheid van je slag. Bij een let speel je het punt over. Zie onderstaand voorbeeld van de Squash Bond:

squash spelregels - Stroke, let of no-let?

Stroke

Bij een stroke staat de tegenstander in de slag van je racket of in de directe driehoek van jou en de voormuur. Het is dan niet mogelijk én gevaarlijk om de bal te slaan. De tegenstander ontneemt je daarmee de kans om het spel voort te zetten. Een stroke betekent een punt voor jou.

squash spelregels - Stroke, let of no-let?

Tijdens een wedstrijd beslist de scheidsrechter of het let, stroke of no let is. Speel je zonder scheidsrechter en kom je er niet uit? Speel dan een let.

Dat het niet altijd makkelijk is, zie je in onderstaand filmpje:

Meer van dat soort momenten vind je in deze lijst:

Turning

Het kan zijn dat de bal om zo’n manier via de muur en/of achterwand draait dat je om je eigen as moet draaien om de bal te slaan. Je moet dan altijd een let vragen. Doordat je je oriëntatie en de positie van je tegenstander kwijt bent op het moment dat je draait, is het risicovol om de bal te slaan. Een scheidsrechter zal altijd een let toekennen wanneer je een ‘turning’ vraagt.

In onderstaand filmpje speelt Gaultier een bal waar hij eigenlijk let had moeten vragen

Nog vragen over de squash spelregels?

Als je nog vragen hebt over de squash spelregels, benader ons gerust. Je bent van harte welkom op onze zes squashbanen. Wil je kennismaken met squash en de squash spelregels? Je kunt bij ons een introductiecursus volgen vanaf € 70,00. Zou je je spel willen verbeteren? Onze trainer Marijn helpt je graag verder met een squashles.